雷神錘設計三部曲


Thor Hammer Version One 雷神錘第一代

今時今日,玩具真係吾需要買!既然係買一堆又一堆玩一陣就唔玩嘅玩具。就不如多啲時間陪下只能一齊製作出個人化玩具。小朋友同大人都會對自己製作玩具更加珍惜,更加環保。最重要嘅係為小朋友培養出創作的興趣!

當我同仔仔睇完雷神三(Thor 3)之後,佢同我都好想擁有一個雷神錘仔。我哋上網做下資料搜查,找到一些參考。然後用Fusion360設計出3D檔案,及個人化設計。

選擇適合打印物料,然後一天內Thor Hammer Version one 製作完成!

Thor Hammer Version Two 雷神錘第二代

故事還有續集。一天後,仔仔問可唔可以做出發聲?靈機一動,能否增加一個錄音裝置,按鍵錄音,再按鍵就能發出之前的錄音?

呢個時候,又係搵我地最好嘅老師Google。我哋搵到一個發聲片,然後網上訂購。

根據芯片尺寸,改裝Thor Hamme version One。按一下Rec 錄音,按Play重播!

Thor Hammer Version Two製作完成!

Thor Hammer Version Three 雷神錘第三代

當大家都玩得好開心,我哋就諗如果唔使按制都可以發聲就更加好啦!仔仔就話如果Swing一下發聲,就更加利害!

又係設計嘅時間,我打開Fusion 360。然後設計出一個可以放入鋼珠然後撞擊按鈕觸發聲音的裝置,這樣每一swing鋼珠就會打到按鈕然後發聲!

當設計好後,用Robo 3D打印機一小時內完成打印!

裝置撞入錘仔,然後雷神錘第三代大功告成!