Avengers Endgame: 3D 設計及打印Thor 雷神 Mjolnir 鎖匙扣及磁鐵 「有劇透Spoiler Alert!」


睇咗Avenger Endgame 之後,相信大家都認同最令人振奮嗰一幕一定係美國隊長Captain America拿上Mjolnir,然後拯救左雷神Thor再同魁隆Thanos對戰!
之前打印Captain MarvelThanos嘅頭盔都係到Thingiverse下載模型,今次我哋決定唔靠人,自己用Autodesk Fusion 360設計出全新Mjolnir的鎖匙扣及告示板磁石,又得意又好玩仲有實際用途添!
今次我哋用入門級Monoprice MP Select Mini 配搭上環保PLA打印出來。因為設計是把部件分開,可以配搭不同顏色物料。金屬部位用Verbatim Metal Grey PLA,手柄位置用Formfutura EasyFil Gold PLA。最後用油性顏色筆稍為點綴一下, 在花紋位置加一點陰影。
大家一齊睇吓製作片段...

你都想自己設計同打印屬於自己的物品?立即報名參加3D Workshop,一日學會3D模型設計同打印!