Nintendo Switch按鈕爛咗?3D打印整番就得!


COVID-19疫情影響下,Nintendo Switch遊戲Animal Crossing成為近期大熱。喺呢個時候,如果部Nintendo Switch爛咗,都會幾掃興。好在,呢個世界上有樣嘢叫3D打印機⋯⋯

******

一位爸爸有一天遇到的事:

爸爸問:「仔,做咩事唔開心 ,是不是比媽媽閙?」

兒子依依哦哦的答到... :「哇哇,不是...」

爸爸說:「咁做咩事唔開心呢?」

兒子答到:「我部Switch爛咗啊!」

Nintendo Switch 3D Printing

爸爸看看兒子的Switch,原來時左邊搖桿上的軟膠破損了,其實也不是什麼大問題,也不用買過新的。

Nintendo Switch Fusion 360
Nintendo Switch Fusion 360

爸爸利用Fusion 360 設計搖桿套,只需幾分鐘,就把草圖設計好了。之後他便用上了CraftBot XL (其實不用這麼大的打印機,但CraftBot XL的穩定性非常適合打印軟膠材料)配合FormFutura FlexiFil™材料打印,大概半小時就弄了一個替用的Switch搖桿套了。

 

Nintendo Switch 3D Print

就這樣,兒子滿心歡喜,抱著換好搖桿套的Switch,繼續建造他在Animal Crossing的小島了!