MM3D: 美國哈佛大學研究多材料多噴頭3D打印技術


市場上絕大部份以擠出材料形式的3D打印機(Extrusion-based 3D Printer)都是有一至兩個噴頭,每個噴頭用上一種材料打印。美國哈佛大學的Wyss Institute和 John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences的研究人員,在去年尾發表了一種新的技術MM3D (Multimaterial Multinozzle 3D Printing),可以快速打印不同材料的物件,效果非常令人振奮。

就如上圖所見,MM3D的原理就是把不同的材料注入一個多噴頭的打印擠出裝置,然後經過精密的計算和壓力零件把不同的材料推入每一個噴頭裏面。每一個噴頭均可獨立以高達每秒50次的速度轉換材料,達成高速多材料打印的創舉。太抽象唔明白?冇問題,一齊睇片:

睇完段片,如果有留意我哋產品的朋友可能會覺得似曾相識⋯⋯冇錯,其實MM3D嘅原理就好似將支援多材料3D打印的Mosaic Palette應用在一個多噴頭的3D打印機上!不過當然要做到精確又快速的材料轉換,和同時驅動多個噴頭打印,絕對唔係一件易事,而Wyss Institute亦正在尋找合作夥伴把這技術發展成商業產品。

有興趣了解更多MM3D原理嘅朋友,可以到Wyss Institute的網頁看看。

 

(圖片來源:Wyss Institute)